Van Tilburg . NieUws

Website van Sjaak, Mirjam, Ruben, Jesse, Loïs, Salomé en Ellis van Tilburg

Van Tilburg . NieUws RSS Feed
 
 
 
 

Nigeria - feb. ‘10

Ik ben net terug uit Nigeria, waar ik met een aantal andere collega’s onze lokale staff heb getraind in wat wij noemen ‘holististic ministry awareness seminar’. Een mond vol maar waar het in het kort op neer komt is dat we onze staf trainen in hoe ze de noden van de kerk op een meer alomvattende wijze in kaart kunnen brengen voordat ze projecten ontwikkelen.

Er is altijd het gevaar dat als je jaren met de kerk in een land werkt je wel min of meer weet hoe de vork in de steel zit en hoe je de kerk kan versterken. Echter traditioneel keken we als organisatie voornamelijk naar de zgn. ‘geestelijke noden’. Heeft de kerk genoeg bijbels, kunnen de mensen de bijbel lezen. Zijn er voldoende getrainde voorgangers die de kerk kunnen leiden etc. Maar om de kerk sterker te maken moet ook naar andere facetten gekeken worden.

Onze training bestond eruit om de staf te leren om naar alle facetten te kijken. Dus naast geestelijk, ook sociaal, economisch, physiek, mentaal etc. Om een paar voorbeelden te noemen:

Economisch: hoe sterk/zwak is de kerk in economisch opzicht en wat voor gevolgen heeft dit? In sommige landen wrodt de christelijke jeugd achtergesteld in het vinden van werk, hetgeen ze ontvankelijk maakt om maar over te gaan tot een andere religie om zo meer kans te maken op een baan.

Sociaal: wat voor relaties heeft de kerk met anders gelovigen in de gemeenschap, maar ook, wat hoe sterk zijn gezinsrelaties in de kerk.

Mentaal: wat voor zelfbeeld heeft de gemiddelde christen? en is dit zelfbeeld in overeenstemming met hoe God hen ziet. Het is bekend dat jarenlange onderdrukking en armoede het eigenbeeld van mensen dusdanig negatief kan beïnvloeden dat men geen hoop meer heeft dat het in economisch of sociaal opzicht ooit nog beter wordt.

Door een totaal plaatje te creëren van de sterkten en zwakten van de kerk in een land, kunnen we ook gerichter en effectiever de kerk op verschillende fronten versterken. Het was goed om te merken dat onze training door hen goed ontvangen en gewaardeerd werd. In de evaluatie stond: “hartelijk dank voor de zeer waardevolle input die jullie ons gegeven hebben, ik ben er van overtuigd dat dit ook zeer waardevol zal zijn voor veldstaf in andere landen”.

Helaas was de situatie in Jos, Nigeria nogal gespannen. De meeste geweldadigheden die in januari weer begonnen waren tussen Christenen en Moslims waren achter de rug. De overheid had een avondklok ingesteld om verdere onrust de kop in te drukken. Maar van onze lokale staf hoorde ik verslagen dat hier en daar weer een kerk in de brand was gestoken en een christen was vermoord. Voor hen is het in het bijzonder zwaar omdat zij direct geconfronteerd worden met het lijden van ‘broers en zussen’ als zij erop uitgaan om de nabestaanden te helpen.

Het doet mij meer en meer bepalen bij 2 Petrus 3:13 “maar overeenkomstig Zijn beloften, zien we uit naar een nieuwe hemel en nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont“.

Leave a Reply

Kalender

August 2018
S M T W T F S
« Dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Externe Links