Van Tilburg . NieUws

Website van Sjaak, Mirjam, Ruben, Jesse, Loïs, Salomé en Ellis van Tilburg

Van Tilburg . NieUws RSS Feed
 
 
 
 

even bijpraten #21 - Lets Go Shell

Op de weg naar de Nederlandse school, wat zo’n 10 km is, staan welliefst 10 tankstations…… Ik snap daar nog steeds niets van; bij de rotonde vlak bij ons huis zelfs 2 Shells, op nog geen 500 meter afstand van elkaar. Big business blijkbaar, en de afgelopen week helemaal. Er is opeens een benzine te kort. Even hoopten wij dat de wegen daardoor wat leger zouden zijn (en we die 10 kilometer in 15 minuten zouden kunnen overbruggen i.p.v. 30 minuten), maar dat was ijdele hoop. Af en toe vindt namelijk wel een tankwagen zijn weg tot steeds weer een ander benzinestation, wat als een lopend vuurtje door de hele wijk ging, en vervolgens alle Kenianen in hun auto deed stappen, om in de rij te gaan staan. Kenianen kunnen goed voordringen, en hebben weinig boodschap aan logistiek gevoel; dus zo’n tankstation wordt van twee kanten belaagd door 3 rijen dik, de auto’s die er stonden kunnen niet meer voor of achteruit, de auto’s blijven maar toestromen, zodat ook de hoofdweg verstopt raakt, zelfs de rotonde en niemand meer ook maar enige kant op kan. Ondanks de politie die zelfs te hulp komt om het verkeer te reguleren – als ze even een andere kant op kijken, weten Kenianen toch weer er langs te slippen en een nieuwe file te veroorzaken.

Best wel frustrerend voor een dieselrijder als ik……. Want ik heb diesel genoeg – alleen geen ruimte op de weg L

 

Het regenseizoen is in volle gang – de tuinman/guard heeft zijn handen vol aan het oprukkende gras en de hulp aan de modder die met onze schoenen het huis binnen komt.

Op weg naar school moeten we oppassen niet te hard door de plassen te rijden – willen we niet de voetgangers een douche geven. En ik moet telkens weer glimlachen om de mensen die midden in zo’n plas staan een poging te doen met een stokje en plaswater hun schoenen schoon te krijgen. Vrij komisch, want die plas is zo bruin als wat, en zodra ze verder lopen, zal de modder weer kleven…….

Gelukkig breekt hier nog steeds elke dag wel even of een paar uur de zon door, zodat het toch weer lekker warm wordt, de was kan drogen, en wij zelf ook een beetje……

 

 

 

In februari kwam onverwacht mijn oudste zus nog een keer op vakantie. Zij had haar eigen reis gepland, maar bracht wel mijn moeder mee, die 14 dagen bij ons bleef. Wat een gezelligheid! We zijn nog een weekend met zijn allen weggeweest. En het is gewoon zo leuk om juist met familie van de kinderen te genieten! Salomé is een echte acrobaat: ze rolt en rolt en rolt. Sinds Ellis loopt, probeert die niet onder te doen voor Salomé. Ze is in de klimfase, wat betekend dat ik haar regelmatig van tafel af moet plukken, waar ze zich zojuist met haar luierkont op de laptop had geïnstalleerd J.

 

Zoals de meeste van jullie wel weten kwam aan dat plezier abrupt aan een einde toen onze vriend Ebel vermoord werd tijdens een roofoverval. Sjaak heeft veel praktische zaken kunnen regelen voor Lora, en we hebben Lora en de twee kinderen zo goed mogelijk opgevangen. Mijn moeder en zus gingen tegelijkertijd met Lora en haar familie terug naar Nederland, een paar dagen later volgde ik, zodat ik bij Lora kon zijn op de begrafenis.

Sjaak heeft het (ook dank zij onze hulp Lena) prima kunnen redden met de kinders alleen. Maar het was wel fijn weer thuis te zijn.

 

De maand april hoefde Sjaak niet te reizen, dus hadden we ook echt wel tijd om met elkaar weer de dingen op te pakken en te verwerken. We zijn met Pasen nog met wat Nederlandse vrienden weggeweest. We hebben een heuse teamtraining gedaan (met kinderen en volwassenen), en dat deden we heel niet slecht……. Ook konden we zomaar fietsen in een natuurpark. Wow fietsen…, dat was 10 maanden geleden……. Jesse heeft tussen de bedrijven door ook nog zijn feestje kunnen vieren, en de jongens zijn kampioen geworden op een voetbal tournament. Loïs is druk bezig met lezen en zwemmen, en het heeft allebei nog wat oefening nodig J.

 

 

De tijd vliegt. De school van de kinderen loopt eind mei al af, dus jullie begrijpen dat ze al flink aan het aftellen zijn. Ze hebben alle drie een heel goed schooljaar gehad, met mooie cijfers. De Nederlandse school gaat in juni nog door, en ik zal zelfs wat dagen op de peuterschool invallen – dus we houden ons ritme. Ook de Nederlandse lessen voor de jongens op maandag gaan door, en zal ik met Loïs een poging doen ook de boeken van groep 3 uit te krijgen. We komen de maand juli naar Nederland, en zullen veel bij familie verblijven, en wellicht ook in Ermelo een week. Er zijn wat mensen die hun huis tijdens hun vakantie aan ons hebben aangeboden, wat heerlijk is! We moeten nog beslissen wat we daarin precies zullen doen.

 

We zijn dankbaar voor het werk wat we hier mogen doen. We zijn dankbaar voor het team waar Sjaak in kan werken, en de voortgang die dit team maakt. Het is goed in om Kenia te wonen; de kinderen zitten allemaal goed in hun vel, doen het goed op school, groeien goed. We hebben fijne vrienden, evenals de kinderen ……. Maar we missen jullie wel J,

Stuur nog maar n’s een mailtje J

 

Liefs, Mirjam.

Leave a Reply

Kalender

August 2018
S M T W T F S
« Dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Externe Links