Van Tilburg . NieUws

Website van Sjaak, Mirjam, Ruben, Jesse, Loïs, Salomé en Ellis van Tilburg

Van Tilburg . NieUws RSS Feed
 
 
 
 

even bijpraten #15 - Lente?!

Lieve allemaal,

 

Na meer dan 34 jaar op het noordelijk halfrond te hebben gewoond, heb ik nog steeds de neiging het nu lente te noemen. En mensen te vragen of ze naar ‘huis’ gaan in de zomer.

Fout dus; hier is het nu herfst , en straks is het winter. Men zegt dat het bar koud kan worden in Juni – vorig jaar maten we welliefst 12 graden! J, maar ja – hier is geen centrale verwarming in huis, dus dan is 12 graden best wel koud. Maar in mijn beleving toch wat te sterk om dat winter te noemen!

Wel doen we de openhaard dan aan (’s avonds) en ’s ochtends een dikke trui en sokken. Zo komen we die winter best door. Bovendien breekt de zon meestal wel even door – en dan voelt het meteen weer als 25 graden (zweten in die trui!).

Maar wat bij mij dit lente-gevoel versterkt zijn de bloeiende bomen. Nu bloeien hier elke maand wel weer andere bomen, en dit het hele jaar door – dus dat is niet echt gebonden aan deze tijd van het jaar. Maar die mooie uitbundige bloemen maken gewoon dat ik steeds weer denk dat het voorjaar is – en dus blijf ik het hier gewoon lente noemen, en straks wordt het dus gewoon zomer J. Ik heb hier in Kenia pas ontdekt dat eigenlijk alle bomen wel bloeien (niet alleen de fruit bomen, wat ik aanvankelijk aannam). En meestal vallen de bomen je heel niet op, tot ze opeens gehuld staan in paars/rood/geel/roze….. Echt prachtig. En grote bloemen dat ze dragen; 10 cm per bloem is geen uitzondering. Er staan hier veel bomen in tuinen, aan de weg, en steeds valt er weer een nieuwe groep op, omdat ze opeens allemaal in een nieuwe bloesem staan.

Ik zal wat foto’s erbij doen van de bomen in mijn tuin om jullie mee te laten genieten. Mijn moeder bracht tulpenbollen mee (en ik heb ze ook eens gehad van Joke van Oudenaller) – en die groeien hier in een week tijd tot bloei! Ik weet nog niet of ze één keer per jaar opkomen, of vaker….. dat moet ik dit jaar eens verder afkijken. De laatste foto is trouwens niet mijn tuin J, maar je ziet hier een paar keer per jaar de bourconvilla zo uitbundig bloeien, dat wilde ik jullie niet onthouden.

 

De seizoenen zijn hier onderscheiden in zomer (dec,jan, feb), lange regentijd (april/mei), winter (juni, juli), korte regentijd (october/november)

Maar echt heel erg strikt liggen die scheidingen niet. Nu is het dit jaar zelfs maar 3 weken echt droog geweest  (precies de weken dat mijn moeder hier was) en regent het hier verder een paar keer per week door. Het aangename is dat het hier meestal ’s nachts regent! Opmerkelijk is dat. Maar wel zo lekker – al is het de volgende morgen nog wel een blubberboel hoor. Wat ook opmerkelijk is, is dat hier iedereen (niet overdreven) erg blij is met regen! Daar moest ik echt aan wennen, want ik ben nog steeds geen fan. Maar de Kenianen zijn zich er zeer van bewust hoe brood nodig de regen is voor hun land.  En ik moet toegeven; zelfs in mijn tuin is het goed te merken; het gras is geeneens geel geworden deze ‘zomer’.  Het regent hier ook meer met stortbuien; even een uurtje, en dan is het weer over. Heel af en toe blijven de buien hangen – en dat is maar goed ook dat dat niet zo vaak gebeurd; want waar droog je dan je was???????

Die modderboel geeft grappige taferelen; natuurlijk moet ik er een beetje op letten als ik ’s morgens naar school rij met de kinders, niet met één kant van de auto door de plassen te sjeesen (alhoewel mijn jongens niets liever willen), want er lopen altijd wel mensen in de buurt, die meteen een douche krijgen. Dat is niet echt aardig.

Mensen lopen in de regen met paraplu’s, maar ook met plastic zakken van de plaatselijke supermarkt op hun hoofd, of hun handtas. Kenianen kleden zich graag mooi. Dat merk ik goed aan mijn hulp – die komt praktisch elke dag met andere kleren aan naar haar werk! Daar zitten ook gewoon cocktail jurken tussen J (ze doet wel altijd een schort voor). Ze verkopen en kopen veel tweedehands. Met al die modder op straat valt het niet mee om schone schoenen te houden. Te meer daar de rode aarde hier kleeft als klei – voor je het weet zijn je schoenen twee keer zo groot en 3x zo zwaar! Daarom hebben veel Kenianen (nette) werkschoenen op het werk staan; kun je die bij aankomst meteen aanschuiven. De vieze schoenen worden zorgvuldig gewassen – en in de zon te drogen gezet.

Pas zag ik ook een meneer in de plas aan de kant van de weg zijn schoenen schoonwassen – blijkbaar had hij geen schone schoenen bij zich – en wilde hij toch netjes aankomen. Moet je weten dat de plassen zo bruin zijn als chocolademelk, door de rode aarde, dus echt schoon doet dat niet aan J.

 

 

Er zijn heel wat weken verstreken sinds de laatste ‘even bijpraten’. We zijn met Pasen met 3 andere gezinnen uit de kerk naar een groot natuurpark geweest. We overnachtten in een tent (gelukkig regende het niet), en genoten van het prachtige uitzicht. We zullen er nog wat mooie plaatjes bijdoen.

 

Met ons en de kinderen gaat het verder heel goed. Ellis groeit heerlijk; ze kletst al heel wat af, geeft meppen tegen de mobiel die boven haar hoofd hangt (in de box) en ze heeft haar duimpje gevonden J

Salomé blijft ons verbazen in haar activiteit en klauter gedrag. Omdat al onze ramen beveiligd zijn, hebben ze tralies. Kun je erg leuk in klimmen! Ze klimt van mijn stoel in de ramen, steekt het hele raam over, en komt hangend aan haar handen weer naar beneden (want haar voeten hebben dan geen grip meer). Als dat geen aapje is?! Ze oefent ook flink de namen van haar broers en zussen – maar Ruben blijft nog wel erg moeilijk – voor het gemak houdt ze die hetzelfde als Jesse ‘’ sje – sju’’

Lois heeft een uitvoering van ballet volgende week. De spanning wordt zo opgebouwd dat ze terplekke ballet niet meer leuk vind. Jammer is dat. Het ziet er wel heel schattig uit hoor; zo’n fragiel meisje in ballet pakje. Ik geniet daar wel van. Het leuke is weer wel dat tante Hanneke, die voor twee weken in Kenia is, ook kan komen kijken! Verder ziet Lois erg uit naar de zomer ‘ ‘ want dan kan ik al mijn vriendjes weer zien’’, en zegt ze te pas en te onpas; ‘’ maar je weet toch dat ik heb decided, dat ik ga trouwen met Rik als ik groot ben?!’’

Ruben en Jesse hebben meegespeeld in een voetbaltoernooi tegen andere scholen.  Omdat de lokale voetbalclub niet echt voldeed, heb ik zelf maar een club voor schoolkinderen opgericht. Dat had ik in Soedan al geleerd; als je wat wilt voor je kinders – moet je het zelf organiseren J. Gelukkig was de moeder van Jesse’s vriendje ook ontevreden over die lokale voetbalclub, dus hebben we het samen gedaan; zij wist een coach en ik regelde kinderen; dus nu spelen en oefenen elke week 12 kinderen van school samen. We mogen gratis het voetbalveld van school gebruiken, dat is wel heel lekker. Maar na 4 weken spelen, kwam de coach al met dit tournament. Kinderen in alle staten; die vonden het geweldig. Het was ook erg leuk om aan mee te doen, helaas werden we maar 5de van de 7 scholen. Jesse mocht maar 1 wedstrijd meedoen; omdat hij hands had, mocht hij de tweede wedstrijd niet mee doen – tot grote frustratie L

Ze doen het verder allebei erg goed op school, en hebben goede rapporten.

Tot slot is het ook hier Koninginnedag geweest. We hadden een soort vrijmarkt op de Nederlandse School. Daar zitten onze kinders dus niet meer op (alhoewel we Salomé’ voor na de zomer hebben aangemeld voor de peuterspeelzaal), toch zijn alle Nederlandse kinderen uit Nairobi daar welkom. Dat is wel erg leuk. Ruben heeft een spons bord gemaakt (waarop je hem voor 30ct mocht natgooien), en Jesse heeft ijs verkocht. Samen toch een mooi zakcentje bij elkaar verdiend! Ik had de nagelman meegenomen; en hij was heel populair – zodat hij lekker snel verdienden J

 

Tot zover voor deze week.
Morgen nog een volle dag. Ik mag bij Lois in de klas vertellen over Nederland (we gaan zelfs poffertjes bakken). Deze laatste schoolweken wil de juf alle nationaliteiten die in de klas vertegenwoordigd zijn langs gaan. En deze week zijn wij dus aan de beurt. Ik zal ook wat kaas meenemen, en heb kleurplaten van molens en kaasmeisjes
J.

Vrijdag gaan we met zijn allen weer naar Lake Baringo (waren we in september ook geweest – met die nijlpaarden), en daar ontmoeten we mijn zus Hanneke met haar man weer – die zijn 4 dagen op safari geweest, en dan hebben we dus ook lekker een weekendje met elkaar. Heel veel liefs van ons allemaal,

 

Mirjam.

 

 

Leave a Reply

Kalender

August 2018
S M T W T F S
« Dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Externe Links